Om Studentrådet

Et Studentråd er øverste studentpolitiske organ ved høgskoler og universiteter. Noen skoler velger å kalle det for Studentting eller Studentparlament, men på Høgskolen i Nesna heter det Studentråd.

Studentrådet på Høgskolen i Nesna skal bestå av leder, nestleder, 1 representant fra PS (Pedagogstudentene), leder i SiNe-styret (Studentsamskipnaden i Nesna) og 2-3 medlemmer. Det kan selvsagt være flere frivillige medlemmer, men 2-3 er et minimum. I tillegg bør vi ha minimum 2 vara. For øyeblikket har vi kun 1. Noen frivillige? 😉

De som ønsker å være leder stiller til valg som normalt avholdes i slutten av august på høgskolen. Dette valget er åpent for alle studenter ved høgskolen og kun studenter har lov til å stemme. Den med flest stemmer blir selvsagt leder og nr 2 blir nestleder. Hvis flere enn 2 stiller til valg, vil de som kommer på 3. plass og under bli ordinære medlemmer i styret. Det er fritt frem for de som ønsker det å bli med i Studentrådet, men når en person har henvendt seg med dette ønsket, må minimum 3 eksisterende medlemmer i Studentrådet stemme inn personen. 3 er det minimumsantallet vi må ha for å kunne stemme over noe som helst i Studentrådet.

Studentrådet jobber med saker som angår studentrettigheter og trivsel. Saker vi har jobbet med inkluderer blant annet: Økt km-godtgjørelse og husleiestøtte til studenter i praksis som må pendle eller bo et annet sted enn studiested/hjemsted, rekruttering av studenter til forskjellige råd og utvalg på høgskolen, flere og sunnere alternativer i kantina (noen ønsker blant annet kjøttfrie alternativer sånn som flere rundstykker som er smurt uten noe kjøtt på), utvidet frist for å be om begrunnelse av karakteren ved muntlige eksamener, en felles e-postadresse til studentene slik at det blir lettere å få ut informasjon. Vi har også tidligere jobbet med å få et ammerom/familierom og det har nå kommet på G-bygget (det røde murbygget i 2. etage) Her er det muligheter for mødre med ammende barn å gå dit for å få ro eller bytte bleier og for foreldre med små barn som trenger litt aktivisering. Om det ikke har kommet en lekekasse der enda, så skal det komme ganske snart. Denne saken gikk til Læringsmiljøutvalget som fant rom. I tillegg har vi jobbet med å få til en lesesal på bygget og for tiden er det flere rom som kan brukes. De fleste grupperom skal være åpen og tilgjengelige på kveldstid. Læringsmiljøutvalget har også fått denne saken og jobber med å finne et permanent lokale som kan brukes hele døgnet. Mulig lokale kan bli at et område på biblioteket bygges om slik at det blir tilgjengelig hele tiden, utenom bibliotekets åpningstider. Dette er under behandling.

Oppå alt dette er det Studentrådets jobb å finne studentrepresentanter til andre råd og utvalg. Et som er nevnt er Læringsmiljøutvalget som skal ha 2 studentrepresentanter. De jobber med læringsmiljø både i og utenfor skoletid. Høgskolestyret er øverste styre på høgskolen og de bestemmer økonomi, ansettelser, fagplaner osv. De har også 2 studentrepresentanter og dette styret er nok, i tillegg til Studentrådet, det viktigste styret for studenter å være med i for der kan man virkelig påvirke hva som skjer på høgskolen. Høgskolestyret er lønnet med møtegodtgjørelse på 250kr per møte. Møtegodtgjørelse er skattefritt og kan ikke trekkes fra om man mottar trygd. Studentrådet har også en møtegodtgjørelse på 200kr per møte.

SiNe-styret har 4 studentrepresentanter, 2 representanter fra høgskolen og 1 representant fra samskipnaden så her er studentene i flertall. Hvis man for eksempel føler at man ikke når frem med klager på eventuelle boliger går det an å gå til SiNe-styret. Vi i studentrådet kan være mellommenn/meglere for studentene og hjelpe til med å få saker igjennom. Medlemmer i SiNe-styret har også møtegodtgjørelse på 250kr per møte. Leder får i tillegg lønn på 40 000kr i året og nestleder får 8000kr i året. Dette er for å kompensere for at det faktisk er så mye for leder og nestleder å gjøre at det regnes som en liten jobb, men det er interessant, lærerikt og ikke minst er det et sted det studentene har en reel innflytelse.

Så har vi sikkerhetsnemda som tar seg av saker som gjelder sikkerhet angående studenter i praksis. Hvis noe skulle gå galt, er dette nemda som undersøker sakene og kaller inn studenten det gjelder til møte slik at studenten har mulighet til å forsvare seg.

Det finnes mange flere råd og utvalg på høgskolen, men det er ikke lett å huske alle på stående fot. Dette vil redigeres senere og vi tar forbehold om mulige feil i det som står her. I såfall skal vi skyte oss selv og rette det opp etterpå, eller kanskje motsatt…

Studentpolitisk arbeid er veldig viktig på høgskoler og universiteter for da er studenter med på å bestemme hva som skjer med og på skolen de går på. Noen råd innebærer mer arbeid enn andre, men ingen skal gå utover studiene. Som fungerende leder i Studentrådet kan det være litt mye å gjøre innimellom, men jeg har aldri følt at det har gått ut over studiene mine og jeg har personlig bare hatt det gøy og kost meg mye i arbeidet så langt. Spesielt siden Studentrådet nå er så aktiv og oppegående som aldri før. I hvertfall ikke siden «blomstertiden» på 70-tallet. Studentpolitisk arbeid er også viktig fordi man lærer mye om hvordan skolen fungerer, man lærer å sette seg inn i lover og regler som kan bli veldig nyttig senere i livet. Når man skal ut i jobb etter endt utdanning, er det mange arbeidsgivere som setter stor pris på at man har vært aktiv i slikt arbeid. Det finnes faktisk folk som har mistet tilbud om jobb til fordel for andre som kanskje ikke er like kvalifiserte, men som har vært aktiv i studenttiden. Rett og slett fordi det viser arbeidsgiver at dette er en person som er engasjert i det han/hun driver med. Arbeidet man gjør i råd og utvalg får man papirer på, signert blant annet av enten direktør ved høgskolen eller av rektor og dette kan man føre på CV.

Vårt motto er: Det skjer ingenting om ingen gjør noe!

Ett Svar

  1. […] Det skal øverst til høyre være en link hvor det står “Om Studentrådet” på. Denne linken har på mystisk vis forsvunnet for siden er der, men linken er borte og ikke finner jeg ut hvordan jeg får den tilbake. Men sånn inntil videre kan man finne det som står om oss her. […]

Legg igjen en kommentar